Pluk de dagverse groenten
In deze rubriek ‘Helmond kookt de wereld rond’ presenteren we doorgaans huurders die een exotische maaltijd op tafel zetten met ingrediënten van over de hele wereld. Deze keer doen we het helemaal anders. Moniek Rijkers en Ruben van Bree zien dat veel mensen de connectie tussen koken en de natuur verloren hebben.
Zij plukken hun ingrediënten voor het avondeten nu in de pluktuin in de wijk. Daar stekken en zaaien ze ook al plantjes voor het toekomstig voedselbos. Vandaag snijdt Moniek kleurrijke snijbiet af, die perfect gewokt kan worden. Dat weet Ruben, die als vrijwilliger kookt en tot voor corona in een restaurantkeuken werkte. Hier vertellen we het verhaal van enthousiaste tuinders en delen we natuurlijk het recept voor gewokte snijbiet.
Idee
Moniek: “Ik heb ooit bij een bijeenkomst in de wijk gezegd dat een moestuin me geweldig lijkt. Ik kweek graag groenten. De LEV
groep, Woonpartners en de gemeente hebben dit opgepikt en vervolgens een bijeenkomst georganiseerd, waar geïnteresseerden uit de wijk zich konden melden. Er kwamen ongeveer 10 mensen.” Na verschillende bijeenkomsten zijn we gaan zoeken naar plekken in de wijk.” Ruben van Bree: “We wilden een voedselbos maken bij het kanaal. De gemeente vond dat een goed idee, maar dat vraagt natuurlijk voorbereidingstijd. Zo’n plek moet jarenlang beschikbaar blijven en de grond moet onderzocht worden. Dat moet geregeld worden en als gebruikers moeten we een stichting oprichten.”
Pluktuin
Moniek: “We vonden het zonde om te wachten, want we waren heel enthousiast. Nu heb je de mensen bij elkaar. Terwijl de gemeente onderzoek deed naar het voedselbos, wilden wij alvast aan de slag met een ‘pluktuin’. Woonpartners kwam toen in beeld. Zij hielpen met het zoeken naar een geschikte locatie en vonden uiteindelijk dit stuk grond achter de fietsenstalling van de Rozenhof. Er was echter geen water. Gelukkig had de gemeente twee regentonnen voor ons. Eerst hebben we een tijd zelf water meegezeuld. Daarna heeft Woonpartners de tonnen aangesloten op de afvoer van de fietsenstalling.”
Bakken
De meeste enthousiaste tuinders lijken te wachten op de realisatie van het voedselbos, maar vier van hen, waaronder Ruben en Moniek, konden echt niet wachten. Afgelopen jaar hebben zij grote bakken gemaakt van pallets, waarin ze hun eerste groenten en bloemen teelden. Snijbiet, sla, basilicum, goudsbloem, wortelen, aardbeien, boerenkool en meer. Ruben: “Zo hebben we veel ervaring opgedaan en al planten gekweekt voor in het voedselbos. Van de bonen van dit jaar halen we bijvoorbeeld het zaadgoed voor volgend jaar. En we kweken hier ook aardbeiplanten voor het voedselbos"
Lekker
Ruben: “Ik kan hier heerlijk tuinieren en leren van de natuur, die een onuitputtelijke bron van kennis is. Daarbij houd ik ook van lekker eten en deze tuin is een mooie bron van verse ingrediënten.” Moniek: “Ik vind het leuk om groente te kweken. We zaaien thuis voor en planten de stekjes dan uit in de pluktuin.” Niet alleen de planten groeien goed, ook de groep betrokkenen groeit. Ruben: “We betrekken ook basisschool Silvester Bernadette en de Praktijkschool bij ons project. Zij hebben bijvoorbeeld een bak van pallets gebouwd.”
Geleerd
Afgelopen week hoorden Ruben en Moniek dat de grond bij het voedselbos goedgekeurd is. Ruben: “We hebben al een eerste plattegrond gemaakt van het bos.” Moniek: “We beginnen daar met het planten van bomen. Maar eerst zal er nog van alles geregeld moeten worden met de omgeving, gemeente, LEVgroep en Woonpartners. Als we in het voedselbos aan de slag kunnen, zullen we deze pluktuin verlaten. Maar het is een plek waar we elkaar hebben leren kennen en veel van elkaar hebben geleerd. Ook hebben we van alles geoogst, zowel zaden voor volgend jaar als heerlijke groenten en mooie bloemen.”
Enthousiast over dit idee?
Moniek en Ruben vertellen er graag meer over. Ze zijn bereikbaar via: Oogstbloem@ggho.nl