Bij 32 woningen in Helmond-Oost is Ballast Nedam Zuid begin september begonnen met werkzaamheden om de woningen energiezuiniger te maken en het nodige onderhoud te plegen. Als de werkzaamheden half november klaar zijn, hebben de woningen gemiddeld energielabel B en zijn ze in de meeste gevallen een paar labelsprongen vooruitgegaan. Dat staat mooi op papier, maar belangrijker nog is dat het de bewoners meer comfort oplevert én een besparing op de energiekosten. En dat terwijl de huur in dit geval gewoon hetzelfde blijft.

Als senior projectcoördinator van dit onderhoudsproject is Mathieu Brant (Ballast Nedam Zuid) van A tot Z betrokken bij de werkzaamheden. Voor de bewoners is hij inmiddels dan ook een bekend gezicht. "Ik ben vaak in de buurt aanwezig en heb veel contact met bewoners", vertelt hij. Dat vindt hij ook leuk. "Mensen weten me te vinden als ze vragen of opmerkingen hebben. De meeste bewoners zijn blij dat hun woning eindelijk opgeknapt wordt. Vooraf zagen sommige mensen er nog tegenop, maar nu het eenmaal loopt vinden ze dat het allemaal best meevalt. "We proberen natuurlijk zo netjes mogelijk te werken en zo min mogelijk overlast voor bewoners en omwonenden te veroorzaken", voegt Mathieu toe.

Verschillende aanpassingen

Alle kozijnen worden vervangen door kunststof kozijnen met isolerend HR++ glas en ventilatieroosters. Binnen komen er nieuwe vensterbanken onder de ramen. De gevels worden na-geïsoleerd met spouwmuurisolatie en de gevels en bergingen aan de achterzijde worden gereinigd en opnieuw gevoegd. Als er al mechanische ventilatie aanwezig is, wordt die vervangen, en anders wordt die alsnog geïnstalleerd voor ventilatie van de badkamer en de keuken. De zoldervloeren worden voorzien van isolatiemateriaal. Ten slotte kunnen bewoners er - tegen een vergoeding – voor kiezen om de houten woonkamervloer te laten vervangen door een betonnen vloer. Als dat allemaal klaar is, start elk® met het schilderwerk aan de buitendeuren, bergingsdeur en -kozijn, toiletraam en betonnen elementen in de gevel.

Mooi resultaat

Het heeft even geduurd, want dit project is sinds 2020 al verschillende keren uitgesteld, door de coronamaatregelen en door uitstel van werkzaamheden tijdens het broedseizoen. Voor het einde van het jaar zien de woningen in deze buurt dan eindelijk er weer opgefrist uit. Laat dan ook de winter maar komen, want door de energiebesparende maatregelen binnen zal het lekker warm zonder dat de cv-ketel daar heel hard voor hoeft te werken. Op de Hortensialaan 58 kan iedereen aan de buitenkant al zien welk effect de opknapbeurt heeft. Die woning is namelijk al uitgevoerd als proefwoning, inclusief het buitenschilderwerk. Bewoners zijn erg te spreken over het resultaat.